Liikkumisen objektiivinen mittaaminen

Liikkumattomuus on yksi merkittävä tekijä lukuisissa kroonisissa sairauksissa (1), joista ikääntyvien kannalta olennaisimpia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, aivoverenkiertohäiriöt, aikuistyypin sokeritauti ja sarkopenia. Lisäksi on havaittu, että liikkumisen tehokkuudellan on selvä käänteinen suhde kuoleman riskiin (2). Mikä on sitten riittävää liikuntaa. Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta olennaista on kuitenkin tiedostaa oma liikkumisensa. Siihen antaa apua erilaiset mittalaitteet, joista yksinkertaisin saattaa olla askelmittari. Tänä päivänä lähes jokaisessa älypuhelimessa on askelmittaus ominaisuus. Yksistään askelien lukumäärä ei riitä, vaan askelee tulisi tehdtä tietyllä tehokkuudella.

Lähteet:

  1. Booth FW, Roberts CK, Laye MJ. Lack of exercise is a major cause of chronic diseases. Compr Physiol. 2012 Apr;2(2):1143-211.
  2. Kokkinos P, Myers J. Exercise and physical activity: clinical outcomes and applications. Circulation.2010;122:1637–1648.
  3. Leppäluoto J, Ahola R, Herzig K-H, Korpelainen R, Keinänen-Kiukaanniemi S, Jämsä T. Aikuisten terveysliikunnan laadun ja määrän objektiivinen mittaaminen. Aikuisten terveysliikunnan laadun ja määrän objektiivinen mittaaminen. Duodecim 2012;128:72-9.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s